Zorg


Door zorg op maat het makkelijker maken ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, met hulp van huisaanpassingen, huisautomatisering (ook wel domotica genoemd), mantelzorgers, vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn en indien deze niet voorhanden of toereikend zijn, huishoudelijke hulp en zorgverleners. Bij dit proces is de inschakeling van een wijkverpleegkundige onontbeerlijk. Deze heeft een goed en deskundig beeld van de thuissituatie. 


Daarom willen wij geld uittrekken voor die werkzaamheden die niet vergoed worden door de zorgverzekeraars, zoals deelname aan een wijk- of zorgteam of het draaien van (extra) spreekuren in alle dorps en wijk kernen. 


De gemeente moet er naar streven dat in elk dorp een woon-zorgcomplex met 24 uur zorg verschijnt. Dat kan 1 groot huis zijn, maar ook meerdere wooneenheden in meer huizen bij elkaar. Nu alsmaar verzorgingshuizen verdwijnen en alleen nog de zwaardere verpleeghuiszorg overblijft, maken steeds meer ouderen zich zorgen waar zij moeten wonen als het thuis niet meer gaat. Of omdat ze de tuin niet meer kunnen onderhouden, door een tekort aan zorg, gebrek aan aanspraak, verveling, angst of eenzaamheid. Wij willen dat de gemeente zich ervoor inzet dat deze woonzorg complexen er in de gemeente komen, zodat genoemde inwoners hiernaartoe kunnen gaan. Er moet meer aandacht gegeven worden aan het bestaan van de bijzondere bijstand, aan de mogelijkheden voor mantelzorgers om even op adem te komen, aan het bestaan van de Meedoen Pas.


Dijk en Waard moet een dementievriendelijke gemeente worden. Dit betekent o.a. dat het gemeentehuis, andere openbare locaties en de ambtenaren ingericht moeten zijn om burgers met (licht) demente tegemoet te treden.


Als de gemeente bij een WMO aanvraag een Scootmobiel verstrekt, eerst onderzoeken of een gebruikte kan worden ingezet en verder de voorwaarde te stellen deze eerst een periode uit te proberen. Dat testen kan met hulp van Veilig Verkeer Nederland gebeuren. 


Share by: